Skandináv stílus - Polgári miliőben

Fotó: Tamási Viktória

Lakberendező: Keresztes Ágnes 

A feladat egy 77m2-es polgári lakás teljeskörű áttervezése volt albérletté, külföldi diákok számára. Az Üllői útra néző 1. emeleti lakás eredetileg 2 szobás, egy kis fürdő, WC, konyha, kamra és előszoba elrendezésű volt. Ezt az alaprajzot kellett úgy átalakítani, hogy a lehető legtöbb kiadható szoba jöjjön létre belőle. Mivel négy nagyméretű ablak néz az Üllői útra, így 4 hálószoba és az ezeket összekötő folyosó kialakítása volt lehetséges. A négy hálószobához szükség volt két teljesértékű fürdőszoba létrehozása, hogy a lakás megfelelő komfortot nyújtson a lakók számára. A második fürdőszoba az eredeti WC helyiség és az előtér leválasztásából született. Kihívás volt úgy kialakítani a két fürdőszobát, hogy maradjon elegendő hely a konyha-étkező résznek és az előszobának is.

A tulajdonos szerette volna megtartani a klasszikus stílusú ablakokat, bejárati ajtót és a magas belmagasságú tereket, így ezeket az elemeket megtartva és kiegészítve a klasszikus stílusra emlékeztető fali panellel, lábazati lécekkel, stukkóval és beltéri ajtókkal megmaradtak a polgári lakás főbb vonásai, amely a fiatalok számára vonzó skandináv stílussal keveredik, hogy otthonosabban érezzék magukat.

A felhasznált anyagoknál a praktikusság, tartósság és egyszerűség volt a jellemző. Fontos volt, hogy könnyen kiadható legyen, olyan bútorok és színek jellemezzék a lakást, ami mind a fiúk és lányok ízlésének is megfelel, hiszen nem tudta a tulajdonos, hogy kik fogják kivenni a szobákat.

Az étkezőasztal mögötti fal a lakás leglátványosabb eleme, ez a bejárati ajtóval szemben lévő fal az, amit első pillantásra meglát a lakásba belépő személy, így ennek egy ütős, figyelemfelkeltő résznek kellett lennie.

A sok fehér, tölgy, melegszürke színek világos, letisztult és otthonos érzetet keltenek, ami hívogató a külföldi egyetemi diákok körében.